Tahta Kurdu
TAHTA KURDU
Ağaç kurtları görünüş olarak hamam böceğine benzerler fakat bunlar hamam böceği gurubundan değiller. Tahta kurdu olarak bilinen bu haşereler yapı olarak 6 ayaklı, başucunda 1 çift antenli ve kanatlı olan bir haşeredir. Tahta kurdu ayaklarının uç kısımları tırtıllı olup uç kısımlarında tutunmaya yarayan kancaları vardır. Eklem bacaklı grubunu bir üyesi olup bu sınıf içinde incelenir.
Tahta kurdunun üst kısmı sert kabuktan oluşur. Bu kabuğun yapı maddesi keratein denen sert bir maddedir. Bu kabuk sayesinde ağaç kurtları ( tahta kurtları) kendini hem soğuk ve sıcaktan hem de dış tehlikelerden korur.
Tahta kurdu türüne göre boyları değişmektedir. Genellikle küçük böcekler olup 2 – 3 cm kadardırlar. Ağaç kurdunun (mobilya kurdu) ağız kısmı çok güçlü bir yapıdadır. Güçlü olan bu ağızları ile ahşapları ve tahtaları kemirirler. Ağaç kurdunun zararsız gibi görünmesi sizi kesinlikle yanıltmasın çünkü ağaç kurtları mobilya, kapı, pencere ve ahşap ve tahtadan olan her şeyi kemirirler. Kemirilen bu nesneler çürür ve çabucak kullanılmaz hale gelir. Bazı ağaç kutları sadece evlerde değil bahçelerimizdeki canlı bitkilerinde gövdelerini delerek onların kurumasına neden olurlar. Hem çiftçiler için hem de normal bahçesinde ağaç yetiştiren insanlar için bu ağaç kurtları birer kabus olurlar. Buda tahta kurdunun verdiği zararın öteki boyutudur. Bu ağaç kurtları ile mücadelede yıllardır müşterisinin yanında olan şirketimiz her zaman müşterisini memnun etmiş ve memnun etmeye devam etmektedir.
Tahta kutları halk arasında, Yöreden yöreye farklı isimler ile anılırlar. Tahta kurdunun bildiğimiz isimleri şöyledir: tahta kurdu, mobilya böceği, mobilya kurdu, ağaç böceği, ağaç kemiren, ağaç delen, bitki böceği, ağaç kurdu ve ağaç haşeresi gibi birçok isimle anılırlar. Tahta kurtları dış ortamlardan evlerimize kadar geldikleri için evlerimize mikropları taşıyan birere haşeredirler.
Tahta Kurdu
Tahta Kurdu Yavrusu
Siyah Tahta Kurdu
Ağaç kurdu mücadelesi en zor haşeredir bu bakımdan mutlaka ilaçlama firması ile çalışın. Tahta kurtlarına evlerin dışında da rastlayabiliriz. Tahta kurtları gemilerde, silolarda ve ambarlarda bu böceklere rastlanır.
Ağaç kurtları çalı çırpı ot ve ağaç türü olan her yerde barınırlar. Çünkü beslenmesinde çoğunlukla bitkisel beslenirler. Ağaç kurtları gündüzleri dinlenirler ve geceleri aktif halde çalışırlar. Bu haşere türü ağaç ve ahşapları deldikten sonra bu deliklerde yuvalanır ve ağaç kurtları bu yuva içine yumurtasını bırakır.
Ağaç kurtları yumurtaları beli bir zaman sonra larva olur ve sürekli beslenir olgun bir ağaç kurdu olunca her birey gibi oda kendine yuva yapmak için yeniden ahşapları delerek yuva yaparlar. Tahta kurdundan kurtulmanın tek yolu yasal çalışan bir ilaçlama firması ile çalışmaktır. Bu ilaçlar haşereye uygun hazırlanmalı.
Hızlı çoğalan bu tahta kurdu böcekleri ile mücadele zamanında yapılmazsa evdeki mobilya ve ahşaptan oluşan her türlü eşyalarımıza zarar verir.
AĞAÇ KURDU İLACI VE AĞAÇKURDU İLAÇLAMASI
Ağaç kurdu ilaçları dışardan rasgele alınmaz. Eczanelerden tarım ilaçları alınarak kesinlikle ilaçlama yapılmaz. Tahta kurdu ile mücadele mutlaka özel karışımdan oluşan ve ziraat mühendisi kontrolündeki ilaçlar ile olur. Tahta kurdu ilaçlaması zor bir ilaçlamadır. Çünkü ilaçlar yuva içine kadar girip etki etse de etkisi az olabiliyor ve yuva içindeki ağaç kurdu yumurtası bu ilaçtan etkilenmez. Ağaç kurdu (mobilya böceği) ilaçlaması mutlaka birkaç kez tekrarlanmalı.
Ağaç kurtları ile mücadelede mutlaka yasal ilaçlama firması ile çalışın ve ilaçlama firmasından gerekli belgeleri isteyin. Çünkü ilaçlama yapan o kadar korsan firmalar var ki dikkat ediniz. Çünkü korsan firmalar hem sizin sağlığınızı tehlikeye sokar hem de etrafınızdaki canlılara zarar verir.
AĞAÇ KURDU İLE ALAKALI AKLIMIZA TAKILAN SORULAR
1- TAHTA KURDU NASIL BİR BÖCEKTİR?
Tahta kurtları eklem bacaklı gurubundan olup 6 ayaklı ve baş ve gövdesi keratin den oluşan ve ahşap ve tahtaların olduğu bölgelerde yaşayan bir böceklerdir
2 – TAHTA KURDU İNSANI ISIRIR MI?
Tahta kurtları insanları asla ısırmazlar. Ağaç kurtları bitkilerle beslendiği için sadece ot, çalı, çırpı, ahşap ve tahtanın olduğu her şeye zarar verirler
3 – TAHTA KURDU (AĞAÇ BÖCEĞİ) İNSANA NASIL ZARAR VERİR?
Tahta kurtları insanı ısırarak değil insanın kullandığı eşyalarını delerek çürütür ve yetiştirdiği bitkileri delerek onların kurumasına neden olular. Evdeki mobilyalar, kapılar,
Pencereler ve daha birçok eşyayı kullanmaz hale getirirler.
4 – TAHTA KURDU İNSANLARA HASTALIK BULAŞTIRIR MI?
Tahta kurdu sürekli dışarıdan evlere geldiği için üzerinde bazı mikropları ve hastalıkların mikrobunu evlerimiz kadar taşırlar
5 – TAHTA KURDU NERDE YUMURTA BIRAKIR?
Tahta kurtları yumurtasını tahta ve ahşap içine yaptıkları yuva içine bırakırlar.
6 – TAHTA KURDU MÜCADELESİ NASIL YAPILMALI?
Tahta kurdu mücadelesi yapılırken mutlaka sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar kullanılmalı ve ziraat müh. Kontrolünde özel ilaçlar hazırlanmalı. Yapılan ilaçlama mutlaka 2 veya 3 kez tekrarlanmalı.