Kırkayak
KIRKAYAK
Kırkayak böceklerinin 2 rengi vardır. Bu renkler siyah ve kahverengidir. Ebatları itibariyle 6 cm den küçük ve omurgasız böceklerdir. Bu böceğin vücudunun her halkasın da iki çift ayağı vardır ve bu özelliğiyle çıyanlardan ayırt edilebilir. Kırk ayak böcekleri türlerine göre değişim gösterirler bu böceklerin çürük bitkilerle besleneni olduğu gibi etçil olanı da vardır. Türlerine göre bacak sayıları 200 e ulaşabilirler ve kırk ayakların yaklaşık 8 bin türü vardır. Kırkayak böcekleri rutubetli yerlerde yaşarlar ve rutubetsiz ortamda çok uzun süre yaşayamazlar. Kırkayak böcekleri rutubetli yaşam alanlarında
binlerce sayıda çoğalabilirler. Eğer yaşam alanları onlar için uygunsuz hal alırsa ya da çok fazla nüfusa ulaşırlarsa birlikte göç ederler ve kendilerine daha uygun yaşam alanı bulmaya gereksinim görürler. Kırk ayaklar bu özellikleriyle tanınırlar.
A )Bu böcekler genelde dış ortamlarda yaşarlar.
B )Kırkayaklar bina içerisinde, evlerin balkonlarında, bodrum katlarda ve garajlarda çok sık görülebilir.
C )Bina dışında bol rutubetli yerler de, gübreli toprak alanlarda, çimenliklerde, yaprak altlarında zemindeki eşyaların altların da yani nemin bol olduğu tüm ortamlarda barınabilirler.
D )Kırk ayak böcekleri ıslak yeşil alanlarda buldukları ölü organik maddelerle beslenirler.
E )Kırkayak böcekleri ile ilaçlama suretiyle mücadele edilebilir ve bunun için yaşam alanı ve çoğaldığı yerler tespit edilip bu alanlara ilaçlama uygulanmalıdır. Bu böcekleri evlerimizden uzak tutmak için mümkün olduğunca yığınları ve bitkileri evlerimizden uzak tutmamız gerekir. Çünkü yığınlar ve bitkiler bu böcekler için mükemmel barınma alanıdır.
KIRKAYAK İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
1-Kırkayak böcekleri ne şekilde ürerler?
Kırkayak böcekleri yumurtlama yöntemi ile çoğalır. Yaşam alanı uygunsa ve beslenmeleri için iyi bir ortam ise kırkayak böcekleri binlerce yumurta bırakıp üreyebilirler. Bu böcekler 2 katlı bir binanın dış yüzeyini kaplayacak kadar çoğalabilirler.
2-İlaçlama için yardım almalı mıyız?
Kırkayak böcekleri ve tüm haşerelerin ilaçlamalarında uzman yardımı alınmalıdır. Çünkü bilinçsiz yapılan ilaçlamalar bize ve çevremizdeki tüm canlılara zarar verebilir.
3-Kırkayak ve çıyanı birbirinden nasıl ayırabiliriz?
Kırkayak böceğinin her halkasın da iki çift bacağı vardır çıyanın ise her halkasın da bir çift bacağı vardır. Kırkayak insanları ısırmaz ama çıyan böcekleri insanları ısırarak zehirler. Kırkayak böceği çıyan böceğinin yanın da masum bir böcektir. Tabi bu da türlerine göre değişiklik gösterebilir. Kırkayak böceğinin yaşayan 8 bin türü vardır ve bunların arasın da zehirli olanı da vardır.
4-Kırkayak böcekleri insanlara ne gibi zarar verir?
Türlerine göre değişiklik gösterebilir. Bu böceklerin zehirli olanları çok tehlikelidir. Ama türü ne olursa olsun zehirsiz de olsa taşıdığı mikrop itibariyle birçok hastalığa sebep olur. Özellikle bağışıklıkları henüz gelişmemiş olan bebeklerimiz ve çocuklarımız çok çabuk enfeksiyon kapabilir.
Kırmızı Kırk Ayak
Kahverengi Kırkayak
Gri Kırk Ayak
5-Kırkayak böcekleri daha çok nerede barınırlar?
Rutubetli olan her yer de özellikle yığın altların da yeşillik alanlar da gübreli topraklar da, evlerin balkonların da bodrum katlar da ve garajlarda barınırlar. Kırkayaklar nemi sever ve nemli olan tüm alanlarda yaşayabilme özelliğine sahiptirler. Aksine nemsiz olan alanlarda yaşayamaz ölürler.
6-Kırk ayak böcekleri ile nasıl mücadele edebiliriz?
Kırkayak böcekleri ile bireysel mücadele pek mümkün değildir. Kırkayak böceklerinden kesin olarak kurtulma şekli uzman bir ilaçlama firmasından geçer. Eğitimli kişilerin yapacağı ilaçlama yöntemi ile kesin olarak bu böceklerden kurtulabilirsiniz.
7-Kırkayaklar genellikle hangi mevsimde görülürler?
Kırkayak ile genelde yağışların bol olduğu sonbahar ve ilkbahar ayların da karşılaşırız. Çünkü bu aylar kırkayak böceklerinin yaşamaları ve çoğalmaları için en müsait olanağı sağlar.
8-Kırkayak böceklerinden kurtulabilmek için tek kez ilaçlama yeterlimidir?
Bu böceklerin barınaklarına ulaşılabilirse yerleri tespit edilebilirse tek kez ilaçlama yeterlidir. Tüm çatlaklar, yarıklar yoğun bir şekilde ilaçlanıp bir daha burada barınamamaları için bu çatlak ve yarıklar çok hızlı bir şekilde kapatılmalıdır.
9-Kırkayak böceklerinin ömrü ne kadardır?
Kırkayak böceklerinin ömrü türlerine göre farklılık gösterir. Kırk ayaklar genelde uzun bir dönem yaşayabilirler ancak profesyonel bir ilaç firmasından aldığınız yardım ile bu rahatsız edici böceklerin ömrünü kısaltabilir hatta sonlandırabilirsiniz.
10-Kırkayak böcekleri ne ile beslenir?
Kırkayak böceklerinin bitkilerle besleneni olduğu gibi etçil olanları da vardır. Bu türler ölü böcek, örümcek ve solucanlarla beslenir.
11-Kırkayak böceklerinin kaç türü vardır?
Kırkayak böceklerinin dünya üzerinde yaşayan sekiz bin türü bulunmaktadır.
12-Kırkayak böcekleri zehirlimidir?
Kırkayak böceklerinin türüne göre zehirli olanı ve zehirsiz olanı da vardır. Zehirli olan türleri çok tehlikelidir. Bina içerisinde ve çevresinde görebileceğimiz zehirli olan cinsin ismi çıyandır. Çıyanlar görünüş itibariyle kırkayaklardan farklı olup bunu ayırt edebiliriz.
13-Ev içerisinde gördüğümüz kırkayaklardan hastalık bulaşır mı?
Tabiî ki her türlü haşereden hastalık bulaşabileceği gibi kırkayaklardan da hastalık bulaşır. Tüm böcekler ve kırkayaklar zararlı zararsız her ne şekil de olursa olsun mikrop taşır bu da enfeksiyon kapmamıza neden olur.
14-Kırkayak böcekleri insanları ısırır mı?
Ev içerisin de rastlayabileceğimiz 2 tür kırkayak vardır. Bunlardan çıyan olan insanları ısırır ve çıyan da zehirli böcektir.
15-Kırkayak türlerinin tümüne Türkiye de rastlayabilir miyiz?
Kırkayak türlerinin tümüne Türkiye de rastlamamız olanaksız ve bu sevindirici bir durum çünkü bu böceklerin çok zehirli olanları da var.