Kara Sinek
KARA SİNEK
Sinekler ve karasinekler aslında her ortamda karşımıza çıkan kanatlı küçük haşerelerdir.Karasinekler yaşamımızı olumsuz etkileyen ve evlerimize kadar bir çok mikrobu taşıyan canlılardır. Boy olarak çok ufak canlılar olan bu haşereler genellikle 1 – 2 cm kadardırlar. Yapı olarak şeffaf kanatlara sahiptirler ve bazı türleri tüylü bazı türleri ise tüysüzdürler. Sineklerin başucunda çok iri gözleri var ve ağız kısmında konakçısını ısıran ağız yapıları vardır. Sinekler bir yerden başka bir yere uçarak giderler. Çok uzak mesafelere kadar yılmadan uçabilirler. Sinekler pis ve kirli ortamlarda daha çok bulunurlar. Dış ortamlarda sineklere her yerde rastlayabiliriz. Dağlarda, mağaralarda, çayırlarda, çöplüklerde, lağım suyu akarlarında, hayvan ağıllarında ve hayvan kümeslerinde bolca bulunurlar.
Sinekler beslenmesinde meyve aromalarını ve şekerli içeceklerini tüketirler. Ayrıca et ve et ürünlerini çok severler ve bu gıdalar üzerine yumurta bırakarak çabuk çoğalırlar.
Sinekler bazen et ve gıda maddelerine konduğunda bu gıdalar üzerine yumurta bırakarak hem gıdaların bozulmasına neden olurlar hem de yumurtalar çabuk açılıp aynı gün içinde larvalaşırlar. Bu larvalar 4- 5 gün içinde ergin sinek olarak uçarlar. Bir dişi sinek ortalama olarak bir defada 200 e yakın yumurta bırakır. Sinekler insanı ısırıp insandan kan emen canlılar olup insan kanına ihtiyaç duyarlar. Çöplüklerde ve pis ortamlarda sürekli gezinen sinekler,insana birçok mikrop bulaştırırlar. Birde sineklerin bu zararının dışında ortama sürekli dışkılarını bırakarak etrafımızı kirletirler ve eşyalarımızı kirleterek de bizlere zarar verirler.
Sinekler insanlara birçok hastalık bulaştırarak insanların çarçabuk hastalanmasına neden olurlar. Sinek ve karasinekler ile insanlara bir çok hastalık bulaşır. Bu hastalıklar;
Gıda zehirlenmeleri
Kolera
İshal
İştahsızlık
Vücut halsizliği
Verem
Dizanteri
Hepatit
Daire
Çocuk felci
Yukarıda saydığımız hastalıkların yanında başka hastalıklarda insana bulaşabilir.
SİNEK VE KARASİNEK İLE MÜCADELE
Sinekler ile mücadele çok önemlidir. Mutlaka mücadelesi ilaçlama firmaları tarafından yapılmalı sinekler ile mücadelede kullanılan ilaçlar sıvı kokulu ilaçlar olup ya püskürtme yöntemi ile yada boyama yöntemi ile yapılır. Sinek ilaçlama işini mutlaka profesyonel firmalar ve kişiler tarafından yapılmalı. Sinek ilaçlama işi ya sabah erken saatlerde ya da akşam geç saatlerde yapılmalıdır.
Sinek ilaçlama ya püskürtme yöntemi ile olur ya da boyama yöntemi ile olur.
SİNEK İLAÇLAMA VE SİNEKLER İLE ALAKALI SORULAR
1 – SİNEKLER NE İLE BESLENİRLER?
Sinekler besin olarak meyvelerin sularını tükettiği gibi hayvansal gıdaları da tüketirler ve sineklerin en çok şekere ihtiyaçları vardır.
2 – SİNEKLER EN ÇOK NERELERDE ÜRERLER?
Sinekler en çok pis kokulu ve çamurlu ortamlarda bulunurlar. Dış ortamlarda bataklıklarda, mağaralarda, hayvan ağıllarında ve kümeslerde bolca bulunurlar. Sinekler ayrıca lağım,su akarlarında ve çöplüklere yumurta bırakırlar.
3 – SİNEKLER İNSANI ISIRIRMI?
Sinekler insanı ısırır ve insana birçok hastalığı bu yolla aktarır. Sinekler insanı ısırınca vücutta acı, kaşınma ve alerjilere sebep olurlar.
4 – SİNEK ISIRMASI İLE HANGİ HASTALIKLAR OLUŞUR?
Sinekler ile insana bir çok hastalık bulaşır,bu hastalıklardan bazıları: dizanteri, daire, kolera, çocuk felci . vb gibi önemli hatalıkları insana bulaştırırlar.
5 – SİNEKLER ÇOĞALMAK İÇİN BIRAKTIKLARI YUMURTADAN NE ZAMAN ÇIKARLAR?
Sinekler çoğalmak için bıraktıkları yumurtadan aynı gün içinde larvalaşır ve 4 – 5 gün içindede yavru haline gelerek uçarlar.
6 – SİNEKLER NE KADAR ÇOK ÇOĞALIRLAR?
Sinekler yiyeceklerin üzerine her fırsat bulduğunda 100’lerce yumurta bırakır bu da sineklerin ne kadar çok ve çabuk çoğaldığını göstermeye yeterlidir.
7 – SİNEK İLAÇLAMADA KULLANILAN İLAÇLAR NELERDİR?
Sinek ilaçlamada jel ve benzeri ilaçlar kullanılmaz. Bu grup haşere ile mücadelede sıvı ilaçlar kullanılır.
8 – SİNEK İLAÇLAMADA HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIR?
Sinek ilaçlamada kullanılan ilaçlama yöntemi ya püskürtme ve sisleme yöntemi ile yapılır ya da boyama yöntemi ile yapılır.
9 – SİNEK İLAÇLAMA NE ZAMAN YAPILMALI?
Sinek ilaçlama işi ya sabah erken saatte olmalı yada akşam üstü karanlık bastıktan sonra yapılmalı.