Deri böceği
DERİ BÖCEĞİ
Deri böceği yapı ve şekil olarak diğer böceklerden farklı olan bir böcektir. Deri böceği beslenme olarak tamamen hayvansal ürünler ile beslenirler. Deri böceğinin birçok türü vardır. Bazı türleri dış ortamlarda bulunup büyük ve gözle görülen haşerelerdir. Bazı türleri ise çok küçük yapılı olup gözle fark edilemezler.Bunlarda insan ve hayvan derisi içine girerek uyuz dediğimiz hastalığı yaparlar.
Deri böceği diğer böceklerden farklı olarak kuyruk kısmında demet şeklinde kıllar mevcuttur. Ve kabuk olarak pamuksu bir kabuğu vardır. Boy ve yapıları 8 – 12 mm kadardır.
Bu böcekler evlere ulaştığında evdeki;deri, kıl, yün ve benzeri bütün eşyaları kemirdikleri gibi hayvansal diğer besinleri de tüketirler. Yılda 4- 5 defa döl veren canlılar olarak düşündüğümüzde bu canlıların ne kadar çok çoğaldığını görürüz. Bu böcekler sadece evlerde değil aynı zamanda deri depolarında, halı fabrikalarında, konfeksiyonlarda ve mobilya depolarında bu böcekler insana çok ciddi sıkıntılar verir ve insanları zarara uğratırlar. Deri böceği dendiğinde bu böcekler haricinde insanda uyuz hastalığı yapan deri böcekleri vardır. Bu böcekler insanın ve hayvanın derisi altına girip bu alanda lezyonlu içi mikrop dolu akneler oluşur. Deri böceği (uyuz böceği)insanda sürekli kaşıntı oluşturur. İnsan derisinde yırtılmalar, pis akıntılı irinler oluşturur.
Deri böceği ilaçlamasında deri böceğinin türüne bağlı olarak ilaçlama yapmak lazım. Deri böceğinin büyük olanı ve eşyalara zarar veren türü olan maculatus için ilaçlama ve müdahale farklıdır. Bunun için ilaçlama şirketleri ile çalışmak lazım. Bu böcekler için sıvı ilaçlar ve yoğun kokulu püskürtme ilaçlar kullanılmalı.
İnsanlarda uyuza sebep olan deri böceği türü ile mücadelede ise uyuz böceği bulaşmış kişiler önce doktora başvurmalı insan vucudu için doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalı. Bu hastalığın ve mikrobun bulaştığı yerler ise mutlaka ilaçlama şirketleri tarafından ilaçlanmalı. Ferdi olarak yapılan işlemler kesinlikle sağlıklı sonuç vermez.